Actualització del brot de legionel·losi a Llinars del Vallès

Dimarts, 7 de novembre de 2017 a les 11:00

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), conjuntament amb l’Ajuntament de Llinars del Vallès, està investigant un brot de legionel·losi que s’ha produït els darrers dies al municipi.

Fins ara ha afectat a 7 persones, 4 homes i 3 dones, d’entre 48 i 94 anys (mitjana de 79 anys). Els malalts van iniciar símptomes entre el 15 i el 28 d’octubre.

Tots els casos han estat diagnosticats per detecció d’antigen en orina i han requerit ingrés hospitalari. Un dels pacients ha estat donat d’alta, 2 resten ingressats i quatre han mort. Tots els casos tenen patologia de base o edat avançada. En un dels casos s’ha pogut recollir mostra clínica per al seu anàlisi.

Continua en curs l’estudi ambiental per tal de delimitar possibles instal·lacions de risc a la zona i fer la inspecció, recollida i anàlisi de mostres i el tractament pertinent. En aquest sentit s’ha ordenat netejar i desinfectar els circuits implicats en la investigació dels quals s’han recollit mostres, tot esperant tenir resultats analítics que orientin sobre l’origen del brot.

Paral·lelament, l’Ajuntament de Llinars del Vallès ha deixat sense activitat elements que faciliten l’aspersió important d’aigua, com ara fonts ornamentals, regs i vehicles de neteja viària.

Els centres sanitaris de la zona estan informats i estan col·laborant en la detecció i notificació de malalts a l’ASPCAT.

A data d’avui no es pot descartar que puguin aparèixer més afectats en els propers dies, ja que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

Consells per als ciutadans:

• La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols
• Les persones que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d’edat avançada.
• La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
• Es pot beure sense perill aigua d’abastament públic, tant de domicilis particulars com de fonts públiques.
• Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.


Informació facilitada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya
http://salutpublica.gencat.cat

Darrera actualització: 07.11.2017 | 11:49