XXVII Ballada de Gitanes

Dilluns, 12 de febrer de 2018 a les 14:44

"200 anys de Gitanes a Llinars!!!"

Les Gitanes van celebrar la seva XXVII ballada el diumenge de Carnestoltes, 11 de febrer, d’ençà que es va recuperar la tradició l’any 1992.

Però la primera manifestació escrita que coneixem referent al Ball de Gitanes en el nostre poble data del segle XIX, concretament de l’any 1818. En una llibreta en què Miquel Bas va escriure la vida del seu pare ens explica que quan ell tenia un any, el seu pare va ballar gitanes per última vegada i que l’actuació va tenir lloc al saló del Castell Nou perquè va fer mal temps.

L’Apunt de Bas fa pensar que ja es celebrava el Ball de Gitanes molt de temps abans, com en altres municipis de la comarca. Fins al 1957 les gitanes van ser una tradició present a Llinars amb més o menys intensitat. I a partir del 1992 la colla Giola va recuperar de nou la tradició, inicialment ballant amb 12 parelles fins arribar a més de cinquanta parelles actualment, i més de 20 parelles infantils.

En la ballada de diumenge, com cada any, l’acompanyament musical va anar a càrrec de la Principal 1a, una formació integrada bàsicament per músics de Llinars.

 

Darrera actualització: 12.02.2018 | 14:52