Els veïns de Llinars del Vallès donen a Humana 10 tones de roba usada durant el primer semestre de l'any per a una finalitat social

Dilluns, 11 de juliol de 2016 a les 13:03

• La quantitat dipositada als sis contenidors de la Fundació augmenta un 17% respecte el mateix període de l’any anterior.
• Els veïns contribueixen a protegir el medi ambient: la roba recollida al municipi evita l’emissió de 32 tones de CO2.  

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des del 1987 promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d'ajuda social al territori més proper, ha recollit durant el primer semestre d’enguany 10.324 kg de tèxtil usat a Llinars del Vallès mitjançat sis contenidors distribuïts al municipi. És una xifra que representa un augment del 17% respecte al mateix període de l'any anterior (8.820 kg).

La recollida de tèxtil és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans.

El responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, Jose Arrancudiaga, agraeix “la col·laboració ciutadana per donar-li una finalitat social a la roba usada, la qual cosa possibilita que cada any augmenti el volum de recollida de tèxtil al municipi. Volem posar en valor la importància de reutilitzar els residus i contribuir a la sostenibilitat global per a la qual treballem. Per això promovem l’economia circular”.

Humana disposa a Catalunya de 1.465 contenidors que de gener a juny han recollit 2.324 tones de tèxtil usat, un 14% més que al mateix període de l’any passat.

Menys emissió de CO2

La reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient en reduir la nostra petjada mediambiental, atorgant una segona vida a una peça que d’una altra manera aniria a parar a l’abocador: cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea. Les 10,3 tones recollides durant el primer semestre a Llinars del Vallès representen un estalvi de 32,7 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix.

Jerarquia de gestió de residus

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: el 97% s'envia a la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reciclatge. Les peces enviades a la planta es distribueixen així:

  • El 49% es prepara per a la reutilització: el 12,5% es destina a les botigues secondhand i el 36,5% es tracta de roba qualitat Àfrica que s’hi exporta per a ser venuda a preus baixos a comerciants locals, per a satisfer la demanda d'aquests països, impulsar-hi l'activitat econòmica local i generar-hi recursos per al desenvolupament.
  • El 38% del tèxtil classificat es destina a reciclat.
  • El 4%, a valorització energètica.
  • L’1,5% correspon a d’altres productes (plàstic, cartró, RAEE) que es destinen a reciclat.
  • El 7,5%, a tractament finalista (centre de tractament de residus).

    Cooperació al desenvolupament, ajuda local i sensibilització

    Tots els recursos generats amb l’activitat de recollida i valorització de la roba a Espanya es dediquen a la finalitat social de l’organització. Gràcies a això, entre el 2010 i el 2015 es van destinar 10,4 milions d’euros a projectes d’educació i agricultura a l’África, Amèrica Llatina i l’Àsia. A més, alguns d’aquests projectes han rebut fons procedents de la Unió Europea o de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

    La Fundació duu a terme projectes d'ajuda social i sensibilització als municipis on està present, ja sigui en col•laboració directa amb l'ajuntament o amb entitats locals. Són una mostra del nostre compromís en revertir en la societat parteix dels recursos generats amb la gestió de la roba usada. Com a complement de la seva activitat de recollida, Humana organitza activitats de sensibilització, amb el títol de “Teixits Educatius”.

    Botigues secondhand i moda sostenible

    Humana promou la segona vida de la roba com a pilar de la moda sostenible: no hi ha peça més sostenible que la que ja està fabricada. La xarxa de botigues és essencial en aquesta tasca d’impuls de la reutilització. La Fundació té 39 establiments: 17 a Barcelona, 18 a Madrid, dos a Sevilla i dos a Granada.

    Sobre Humana

    Humana Fundación Pueblo para Pueblo és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que des del 1987 promou la protecció del medi ambient i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda social a Catalunya, gràcies als recursos obtinguts amb la gestió de tèxtil usat. L’organització disposa de 5.200 contenidors per a la recollida de roba i calçat a les principals ciutats espanyoles, 1.465 dels quals estan distribuïts a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb prop de 200 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades.

    Humana disposa de 39 botigues de venda de roba de segona mà: a Barcelona (16 a la capital catalana i una a L’Hospitalet del Llobregat), Madrid (18), Sevilla (2) i Granada (2), que generen els recursos necessaris per al finançament dels programes de cooperació. La Fundació impulsa campanyes de sensibilització sobre la importància de la reutilització i el reciclatge del tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud.

    Humana compta amb 450 treballadors. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 32 països.

     (+ info)

 

Darrera actualització: 29.09.2016 | 09:05