L’Ousman Umar explica la seva experiència vital a l’alumnat de batxillerat de Llinars

Dilluns, 4 de febrer de 2019 a les 14:00

El passat 30 de gener, Dia Internacional de la Pau i la No Violència, alumnes de batxillerat de l’institut Giola i de l’escola Ginebró van assistir a una interessant xerrada al Teatre Auditori que va oferir l’Ousman Umar sobre la seva experiència com a migrat de Ghana (Àfrica).

La xerrada va ser organitzada pels departaments de joventut i educació de l’Ajuntament amb la intenció de transmetre entre els joves el valor de la Pau, i fomentar a través de l’experiència de l’Ousman el concepte del voluntariat. El moment en què es troba l’alumnat de batxillerat en aquesta etapa educativa és complex, s’han de prendre decisions que marcaran el seu camí a seguir, tant acadèmic com vital. I escoltar experiències com aquesta els apropa a nous aprenentatges més enllà de la tria de l’educació formal, obrint la ment al que passa al nostre voltant.

l'Ousman va marxar als 13 anys del seu país per anar a conèixer l'home blanc i en la recerca d’una vida millor, que ell anomenava “Paradís”. La seva és una història de superació personal que mostra la crueltat i la duresa del camí que fan els que ho deixen tot per buscar una vida millor en un suposat món millor. La travessia del desert i de l'Atlàntic, el seu pas per les fronteres de Líbia, Tunísia i el Marroc, l'engany de les màfies, l'estada al CIE i l'arribada a Barcelona, on no tenia res ni ningú, 4 anys després de deixar el seu país. A Barcelona vivia al carrer però va poder sortir-ne gràcies a una família que el va adoptar. I en els anys que porta a Barcelona ha pogut estudiar tot el cicle de primària, secundària, iniciar la carrera de química, estudiar màrqueting, dos màsters, a més d'aprendre el català i el castellà.

Conscient que el seu cas és excepcional entre els centenars de joves que cada dia emprenen viatges semblants, se sent amb l'obligació de “retornar la sort que he tingut”, com explica ell mateix. I la clau perquè nens i nenes tinguin capacitat per decidir sobre el seu futur és l’educació i la informació. Des de Catalunya, l'Ousman Umar, i des de Ghana, el seu germà gran, Banasco Nuhu Seidu, llicenciat en ciències polítiques a la Universitat de Ghana, dirigeixen l’ong NASCO, amb l’objectiu que infants i joves del seu país disposin d’eines informàtiques necessàries per accedir a l’educació gràcies a les tecnologies de la comunicació. L'Ousman, a més, ha treballat també amb Proactiva Open Arms.

La xerrada de l’Ousman no va deixar indiferent a cap alumne, els quals van entendre que l’accés a l’educació i l’aprenentatge són cabdals per desenvolupar una societat més culte i oberta. Per aquest motiu l’Ousman treballa amb el seu germà perquè els infants i joves del seu país puguin accedir a l’educació i la informació abans de passar per la situació duríssima que tant ell com moltes altres persones van patir en la recerca d’un món que, per culpa de la desinformació, creuen que serà millor i el converteixen en un mite.

Darrera actualització: 05.02.2019 | 11:43

Imatges