El Castell Nou de Llinars acull una conferència sobre els reptes i les oportunitats de la intel·ligència artificial
El passat 8 de novembre es va celebrar la tercera jornada del cicle de conferències sobre temes d’actualitat i d’interès comú, organitzades per l’Ajuntament de Llinars del Vallès, que va tenir com a protagonista un tema cada cop més present a les nostres vides, la Intel·ligència Artifical (IA).
L’Alcalde, Martí Pujol, va donar la benvinguda al públic assistent i als experts que hi van participar a la jornada per abordar diversos temes vinculats amb el desplegament d’aquesta tecnologia.
Jordi Torres, catedràtic de la UPC i Investigador sènior del BSCM, va ser el primer ponent de la jornada. Torres va explicar com impacta la IA en la societat actual i com impactarà en un futur. Autor del llibre “La Intel·ligència Artificial explicada als humans” Torres va insistir en la importància d’entendre els potencials riscos associats a la IA, però també les seves possibilitats i avantatges.
A continuació, Albert Sabater, director de l’Observatori d’Ètica en intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC) va parlar sobre les principals consideracions ètiques i morals a tenir em compte respecte a la IA, les quals passen per coses tan bàsiques com la transparència i la capacitat d’entendre la feina que estan fent els sistemes en qüestions relacionades amb la seguretat, la sostenibilitat des del punt de vista de la utilització de la informació, l’ús energètic, l’ús de l’aigua, la privacitat, etc. Qüestions que ara també tenen a veure amb els riscos que suposa la IA.
Per altra banda, Arnau Riera, cap de Teoria de l’empresa Qilimanjaro Quantum Tech, va parlar sobre una de les tecnologies més prometedores per resoldre problemes complexos com és la computació quàntica. Basada en les regles de la mesura quàntica de superposició i entrellaçament, gaudeix d’un base teòrica molt sòlida que suposa un desafiament portar-la a la pràctica en diferents àmbits com és el cas de la IA. Aquesta transició de la teoria a la pràctica però, és un procés continu a prop de convertir-se en una realitat quotidiana.
Després d’un breu descans, Jordi Gamell, Social Media Strategist a Marlon Branding Comunicació va traslladar la IA al món de les xarxes socials i de la publicitat, tot explicant com es poden generar continguts innovadors. Gamell considera que el sorgiment fa dos anys del chat GTP va revolucionar el món de la comunicació i que la IA està canviant les nostres vides creant reptes i oportunitats.
Per últim, Oriol Jaumà, professor d’intel·ligència artificial de l’institut TIC de Barcelona, va parlar sobre casos pràctics de la IA aplicada a la salut i a l’educació, i com aquests sistemes poden arribar a col·lapsar la informació, per aquest motiu és important anar adaptant les tecnologies noves poc a poc fent ús d’una sèrie d’algoritmes que puguin donar un diagnòstic fiable.
Per acabar, l’alcalde, Martí Pujol, va agrair a tots els ponents la seva participació a la jornada amb les seves fantàstiques explicacions que van servir per aprofundir sobre una tecnologia cada cop més rellevant en les nostres vides.