Sant Joan Sanata

La petita església de Sant Joan de Sanata data del 1572. Està situada a uns quatre quilòmetres al nord-est de Llinars i s’erigeix sobre un turó de 245 metres d’altitud entre el paisatge del Montseny i del Corredor. La parròquia limita amb Vilalba Sasserra, Santa Maria de Palautordera, Sant Antoni de Vilamajor i Sant Pere de Vilamajor.

La parròquia s'esmenta per primera vegada l’any 1003, tot i que l’església actual es va construir el 1572. En aquesta època va passar a formar part de la parròquia de Collsabadell i hi va pertànyer fins al segle XIX.

L’església consta d’una sola nau, amb dues capelles laterals que li donen la forma de creu llatina. El campanar destaca perquè té un pis superior de carreus de granit, un acabat amb merlets i una coberta piramidal al centre. L'interior de l'església té quatre trams de volta de creueria. El presbiteri és poligonal amb contraforts, un dels quals data de 1684, i s'hi conserva una interessant imatge de la Mare de Déu del Roser del segle XVI.

La parròquia de Sant Joan de Sanata dinamitzava la vida comunitària del barri, format per masies aïllades dedicades a la ramaderia. El barri, també conegut com a veïnat de la Nata, celebrava la seva Festa Major l’últim cap de setmana d’agost.

Des de l’any 1998 s'hi celebra el Cicle de Concerts a Sanata, un cicle anual d'actuacions de música clàssica.

Darrera actualització: 28.03.2024 | 13:04
Darrera actualització: 28.03.2024 | 13:04