Castell Nou

El Castell Nou és el símbol més emblemàtic de Llinars. L’any 1983 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i està considerat un dels millors palaus renaixentistes de Catalunya. El castell, finalitzat l’any 1558, és de planta quadrada i s’articula al voltant del pati d’armes. A la façana principal, hi destaca l’escut dels barons de Corbera.

Els barons de Corbera ja vivien en unes cases al poble de Llinars quan l’any 1448 un terratrèmol va ensorrar el Castell del Far, actualment conegut com el Castell Vell. Aquest, que fins llavors havia quedat relegat a pavelló de caça i lloc per a celebracions, disposava de tot el parament d’una llar, a més de capella, estable i presó. Just cent anys després d’aquest terratrèmol, Riambau de Corbera i Santcliment, baró de Llinars, va congregar els caps de casa del poble per demanar-los que l’ajudessin en la construcció d’una nova casa forta o castell. El poble va accedir a pagar un total de mil lliures a partir del 1550 durant set anys.

El Castell Nou, d’estil renaixentista, va ser concebut com a palau residencial. Incorporava quatre baluards a la planta baixa i quatre torrelles en els angles del pis superior. Aquests elements defensius es van desmuntar en finalitzar les guerres carlines, tret dels dos baluards de la façana nord.

El castell és de planta quadrada, d’uns vint-i-set metres de costat, té dos pisos i golfes. Damunt del portal d’amples dovelles, hi destaca l’escut dels barons de Corbera, amb cinc corbs i sostingut per dos lleons, el bust d’un guerrer barbat amb casc i la data de finalització del castell, 1558.

Un cop creuat el portal, trobem el vestíbul i, a continuació, el pati d’armes amb els pòrtics i l’escala. Al primer pis, observem la magnífica galeria d’arcs de la planta noble i el gran saló, que ocupa dues plantes d’alçada, amb el sostre cobert per un enteixinat de fusta tosca. A les parets del saló, tocant al sostre, descobrim unes excepcionals pintures de caràcter profà formades per l’escut dels barons de Corbera i trenta-dos ovals de diferents temàtiques: sis escuts de llinatges entroncats amb la família; els dotze mesos de l’any amb el nom en català, el seu signe zodiacal i la representació de labors agrícoles; set planetes amb signes astrològics i finalment les set virtuts teologals i cardinals.

El Castell Nou va passar a ser propietat privada l’any 1877 i l’Ajuntament de Llinars del Vallès el va adquirir el novembre del 2018.

Darrera actualització: 28.03.2024 | 12:55
Darrera actualització: 28.03.2024 | 12:55