Ermita de Sant Sebastià de Puigpedrós

L’ermita de Sant Sebastià està situada a uns 6 quilòmetres de Llinars, a 406 metres d’altitud, des d'on s'ofereix una vista excepcional del Litoral i el Prelitoral. Algunes fonts afirmen que es troba documentada des de l’any 1640 i durant anys només se’n van conservar les runes. L’any 2016 un grup de persones voluntàries en van iniciar la reconstrucció i el 2017 es va recuperar l’aplec en honor al Sant.

L’ermita feia 10 metres de llarg i 5 d’ample i destacava pel seu campanar de paret o d’espadanya, així com pel portal adovellat. L’ermita tenia dues finestres de granit, contraforts a cada costat, una arcada adovellada darrere l’altar i una gran riquesa de carreus cantoners.

Des de l’any 2016, gràcies al treball i l’esforç de persones voluntàries, la col·laboració de diverses empreses i de les aportacions anònimes s’ha pogut reconstruir l’ermita el més fidel a l’edifici original. L’any 2018, l’empresa propietària de la finca forestal va cedir el dret de pas, ús i gaudi a l’Associació de veïns de Sant Esteve del Coll i a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de Llinars.

Se sap que els veïns d’aquesta rodalia es congregaven en un aplec a l’ermita per honorar Sant Sebastià, el màrtir que advocava contra la pesta, els llamps i les tempestes. A l’entorn s’hi trobaven les pedretes de Sant Sebastià, que segons la creença, portaven sort i protegien de les pestes.

Després d’un segle desaparegut, l’any 2017 es va tornar a recuperar l’aplec de Sant Sebastià, que es celebra cada any pel gener.

Darrera actualització: 09.02.2023 | 10:35
Darrera actualització: 09.02.2023 | 10:35