Sant Sadurní de Collsabadell

A dos quilòmetres de Llinars i a 242 metres d’altitud, tocant la serra del Corredor i envoltada de natura, hi trobem l’església de Sant Sadurní de Collsabadell. Aquesta església s’esmenta per primera vegada l’any 998 en el Cartulari de Sant Cugat com a Collum de Sabadello, i es consagra el 1130.

L’edifici actual té com a base l'església romànica original del segle XII. Destaca pel campanar: és esvelt, de planta quadrada i tres cossos; té gàrgoles al cos superior i està coronat amb merlets. Hi ha una mitja torre rodona adossada a l'església que serveix per pujar al segon cos del campanar.

L’església es va reformar el segle XIII i es va ampliar els segles XVI i XVII amb un presbiteri rectangular i les capelles laterals. L'any 1972, en unes excavacions sota el presbiteri, es va descobrir el fonament de l'absis romànic primitiu.

A la primera capella, la del Roser, es poden veure unes mènsules amb representacions esculturitzades d'animals grotescs i monstruosos.

La casa rectoral, situada al costat de l’església, es va construir al segle XVI.

La Guerra Civil Espanyola va deixar molt malmesa l’església, però, afortunadament, es va poder salvar el retaule del Roser, part dels retaules de Sant Isidre i de la Verge de la Bonasort i algunes peces d’orfebreria dels segles XVII-XIX.

Darrera actualització: 28.03.2024 | 13:01
Darrera actualització: 28.03.2024 | 13:01