El municipi

La primera referència del nom de Llinars és de l'any 919, però el terme era habitat molt abans.

Llinars és un municipi del Vallès Oriental situat a la part alta de la vall del riu Mogent, al fons de la Depressió Pre-litoral, al vessant nord de la Serralada Litoral, on hi ha el Turó dels Castellans (378 m), el turó del Puigpedròs (371 m), el Turó del Vent (387 m) i el turó de la Pera.

El municipi s'estén vers el nord fins a la plana vallesana que mor els contraforts del Montseny. Té una forma allargada des de l'antiga parròquia de Sant Joan de Sanata a l'extrem NE fins a la de Sant Esteve del Coll, al SW.

El centre del terme és la vall del riu Mogent. Aquest riu és un afluent del Congost, el qual s'ajunta amb el Ripoll formant el riu Besòs. El terme té una extensió de 27,5 km2, una altitud de 182 metres i és situat a 40 km de Barcelona.La població, l'any 2016, és de 9.717 habitants.

Respecte a les tradicions i manifestacions populars, la Festa Major es celebra la diada de la Mare de Déu del Prat, el dia 8 de setembre. El mercat dels bolets a la tardor era la tradició centenària (gairebé perduda).

La vila té dos museus: el Museu monogràfic del Castell Vell, situat a Can Bordoi, i el Fons Municipal Joan Pla i Gras situat a la planta baixa de l'Ajuntament.

El municipi disposa de les escoles públiques Salvador Sanromà i Damià Mateu, l'Institut Giola, l'escola Ginebró que és concertada, l'escola bressol Petits Estels i el centre de formació permanent de Can Lletres. També disposa d'unes variades instal.laciones esportives, com són un pavelló d'esports, una pista annexa, un camp de futbol, les piscines municipals, pistes de tennis i també de petanca.

També disposa d'un teatre auditori, obra de l'arquitecte Alvaro Siza.

 

Darrera actualització: 09.07.2019 | 14:35
Darrera actualització: 09.07.2019 | 14:35