La TorrassaTorre romana declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. És un dels elements més icònics de la silueta de Llinars; la seva figura ressalta entre els turons i és visible des de diversos punts del territori. La Torrassa està situada a la serra del Corredor, al terme parroquial del Coll, a gairebé sis quilòmetres de Llinars.

La Torrassa és una magnífica torre cilíndrica, lleugerament cònica. Té una base d'època romana de nou filades de grossos carreus de granit encoixinats. També té un nivell superior, possiblement medieval, de carreus de granit més petits i amb zones irregulars. Durant l’època romana, Llinars, aleshores anomenat Praetorio, era un punt clau de la Via Augusta. Per aquest motiu, es creu que els romans van construir la torre amb l’objectiu de vigilar la zona.

Es diu que, posteriorment, la Torrassa va ser un punt d'avís per a la pagesia: quan venien els recaptadors del rei, es feia un gran foc a la torre; d'aquesta manera, el veïnatge podia amagar caps de bestiar per no haver de pagar tants impostos.

L’any 1906, el propietari va adaptar la Torrassa com a refugi de caça, amb diverses estances i una cuina. Després d’anys d’abandonament, el 2009, els propietaris la van cedir a l’Ajuntament. Des del 2011, una vegada restaurada, tots els visitants poden pujar al pis de dalt de la Torrassa per gaudir de les magnífiques vistes.

CARACTERÍSTIQUES:

Altitud: 415 m Alçària total: 12,60 m Alçària de la part romana més antiga: 4,36 m Circumferència de la base: 30,10 m Diàmetre interior: 5,50 m Diàmetre exterior: 9,34 m Gruix del mur: 2,00 m Material: pedra granítica encoixinada de 60x45 cm; 9 filades de 36 carreus

Darrera actualització: 02.05.2024 | 12:16
Darrera actualització: 02.05.2024 | 12:16