El ple de Llinars aprova per 16 de 17 vots el nou ROM municipal

Dilluns, 7 d’abril de 2025

El ple de Llinars del Vallès del dimecres 2 d’abril ha aprovat per 16 dels 17 vots el nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Es tracta de l’instrument que regula l’organització i el funcionament de l’Ajuntament i dels seus òrgans, alhora que precisa els drets i deures dels membres de la corporació. El nou reglament actualitza el que hi havia vigent fins ara, que va ser aprovat el 10 de març de l’any 2006.

Pel que fa als principals canvis, s’ha fet una important feina d’actualització legislativa i d’ordenació del propi reglament.

Un dels punts més destacats és la introducció d’un ple extraordinari per debatre sobre l’estat del municipi, que es farà durant el primer semestre de l’any.

D’altra banda, el nou text amplia i millora l’estructura de del debat. Per exemple, ampliant la durada dels torns d’intervenció. Els portaveus passen a tenir la possibilitat de comptar amb dos torns de 4 i 2 minuts, el doble que fins ara. A més, es manté la possibilitat que alcalde, prèvia consulta amb la Junta de Portaveus, dobli aquests temps d’intervenció en funció de la importància dels temes a tractar.

També es doblen les durades de les intervencions en debats de temes d’especial importància: planejament urbanístic, pressupost, ordenances fiscals, moció de censura o qüestió de confiança. I s’amplia el temps dedicat a precs i preguntes durant els plens, que passen a cinc minuts per grup.

A més, cal destacar que a partir d’ara es regula la participació als òrgans col·legiats pel que fa a la teleassistència: qui, com i quan pot participar en un òrgan de forma telemàtica.

D’altra banda, el nou reglament donarà més dinamisme a les comissions informatives, no limitant els temes que es poden tractar a dictàmens del ple.

L'alcalde de Llinars, Martí Pujol, ha expressat la seva felicitació a tothom per comptar amb aquesta nova eina: "Esperem que sigui per molt temps", ha destacat.

El tinent d'alcalde Pere Grivé ha destacat els suports que ha tingut el punt: "Estem molt satisfets per haver obtingut 16 dels 17 regidors, un suport pràcticament unànime. Tots els grups hi hem aportat propostes, cedit, negociat i pactar. Tan de bo seguim sabent-ho fer, nosaltres i els que vindran".

Finalment, el primer tinent d'alcalde, Joan Ramon, ha recordat que es tractava d'un compromís de la legislatura i ha destacat l'evolució que suposa: "L'actual ha anat quedant obsolet en alguns punts", ha reconegut. També ha recordat que el punt 5, referent a la participació ciutadana, no ha estat objecte de modificació perquè hi ha el compromís de treballar-ho de forma especifica i ha agraït la feina feta al personal de l'Ajuntament i les reunions fetes als grups de l'oposició: "S'ha fet una feina molt sincera pensant en dotar la institució d’una eina útil a llarg termini".

L'opinió dels grups

Des de Junts, Jaume Majoral ha definit el nou reglament com de consens; “Reflecteix les diverses voluntats i diferències que manifestem cadascú. En qualsevol tema important hi ha d’haver una part de renúncia i acceptar el que és millor per la col·lectivitat. Hem estat capaços d’actualitzar-lo, modernitzar-lo i adaptar-lo.

Per part del MALL, Fidel Frutos ha preguntat pel reglament de participació ciutadana, que es treballarà a banda del nou ROM. També ha dit: “Molts preàmbuls d’altres ROM fan referències a les normatives que regulen els aspectes municipals, com l’actual ROM, i en altres s’hi afegeixen objectius d’excel·lència democràtica o bon govern”. Pel que fa al preàmbul del nou text, ha declarat: “En comptes de fer un preàmbul més neutral es posiciona en unes línies més constitucionalistes. És lícit, però ha canviat completament respecte el ROM actual. I això no ha estat debatut en les poques reunions que hem tingut”. Precisament pel que fa al preàmbul, la regidora ha dit: “Hi trobem a faltar fer referència a la Llei de transparència, accés a la informació i al bon govern. I també a l’article dos de l’articulat”.

Arnau Riera, de Fer Poble, també ha reconegut que “no és el ROM que cadascú voldria, però pel funcionament del ple és millor del que hi ha ara”. En aquest sentit, ha destacat: “Volíem acostar la política a la ciutadania, que els plens fossin dinàmics, i ara s’aconsegueix. També que fos útil, independentment de qui ocupi el govern i l’oposició. I en gran part s’eliminen ambigüitats”.

Per part de Sumem, Gerard Coderch ha celebrat el consens aconseguit: “D’aquesta experiència n’hem d’aprendre tots perquè així representem més part del poble. Els grups hem tingut molta feina, però sobretot els serveis jurídics. Hem aclarit conceptes. Nosaltres estem còmodes amb aquest ROM perquè hem intentat treure la part política pensant en el benefici del poble”.

Darrera actualització: 20.04.2025 | 12:11