Llinars aprova les ordenances fiscals del 2025
El ple de l’Ajuntament de Llinars del Vallès ha aprovat aquest dilluns al vespre les ordenances fiscals de cara a l’any 2025. El punt ha comptat amb els vots a favor d’ERC, PSC, Junts, Sumem i Fer Poble i l'abstenció del MALL.
Pel que fa a l’Impost de Béns Immobles (IBI), el gravamen passarà del 0,67% al 0,7%.
En el cas de comerços, indústria i oficines, el 10% que tenen el valor cadastral més alt veuran com el gravamen anirà del 0,75% al 0,80%.
Pel que fa a l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) el gravamen passarà del 3,5% al 3,7%.
D’altra banda, la taxa de recollida d’escombraries viurà una evolució destacada per adaptar-se a la normativa que obliga que a partir del 2025 cobreixi el 100% del servei. Així doncs, la taxa pels habitatges tindrà dos trams, un de fixe i un de variable.
Així, la taxa es pagarà en quatre pagaments, tres durant el 2025 (juny, agost i octubre) corresponents al tram fixe, i un corresponent al tram variable, que es pagarà durant el primer trimestre del 2026, en funció de si s’ha reciclat de forma correcta o no. Això es mesurarà a través de les dades que s’obtinguin a l’identificar els bujols de recollida. D’aquesta manera, qui recicli bé es podria estalviar fins a un 65% del tram variable de la taxa.
També hi ha hagut canvis amb la taxa de recollida d’escombraries al turisme rural i cases de colònies, de manera que es diferencien els dos tipus d’establiments i es grada la taxa a pagar en funció de la capacitat d’allotjament de cadascuna d’elles.
Segons ha destacat el regidor d’Hisenda, Josep Aixandri, l’Ajuntament ha fet un esforç per aplicar d’una forma el més equitativa possible l’obligatorietat de cobrir el 100% de la taxa. I ha donat una dada per exemplificar què signifiquen les noves taxes: "En el meu cas particular, l'increment serà de 52 euros anuals. 32 per l'IBI i 20 per els escombraries. Això és un augment de 4 euros al mes".
L'opinió dels grups
L’alcalde, Martí Pujol, ha demanat als grups de l’oposició que “després de les propostes de rebaixa o d’increment de les partides vagin seguides d’explicar d’on es trauran els diners”. “A mi m’agradaria bonificar moltes coses, però el càrrec d’aquestes bonificacions acaba repercutint als que paguen, i a Llinars no hi ha massa rics, hi ha molta gent normal”, ha afegit. I ha convidat a aplicar aquesta idea a la confecció dels Pressupostos: “Tots trobareu a faltar partides, però m’hauríeu de dir d’on traiem diners”.
Joan Ramon, del PSC, ha destacat que “es bonificarà qui recicli bé” i ha avançat que “podrem ser més ambiciosos amb aquesta bonificació a mesura que tinguem més dades” del nou sistema. Pel que fa a l’increment de l’ICIO, ha dit que és important aprofitar l’oportunitat de les promocions econòmiques que s’estan fent per generar més ingressos per pagar els nous serveis que hi ha al municipi, i ha enumerat alguns dels posats en marxa els últims anys. El regidor ha explicat que s’ha “fet un esforç per adaptar-ho a la realitat” en la taxa per escombraries d’empreses i comerços i que “era imprescindible” l’increment de l’IBI per adaptar-se a la realitat, una pujada que ha defensat que és continguda.
Per part de l’oposició, Gerard Coderch, de Sumem, ha celebrat “la contenció d’impostos i taxes”. També ha demanat que “ja que es modifica l’IBI, hagués estat bon moment per incrementar-lo pels pisos buits”. Pel que fa a la taxa de residus, ha demanat que “és important que sapiguem explicar bé que l’augment bé per adequar-se a la normativa europea i també quines bonificacions hi ha”.
Arnau Riera, de Fer Poble, ha reconegut que tenen “criteris força diferents” amb els criteris de despesa de l’equip de govern, però que coincideixen força amb els d’ingressos i amb el fet que “qui tingui més poder adquisitiu pagui més”. Pel que fa als canvis a la taxa de gestió de residus i del model per premiar qui recicli bé, troba a faltar “incentius precisament per no generar tants residus, per exemple a la ciutadania que compra a granel o al mercat o qui fa compostatge”.
Fidela Frutos, del MALL, ha celebrat que es premiï qui fa una bona gestió dels residus i que s’ajusti el paguen les cases de colònies i turisme rural. Ha demanat “un esforç per contemplar totes les tipologies de locals comercials” i també bonificacions de la taxa de residus per les persones amb dificultats econòmiques, com jubilades i vídues. Pel que fa a l’IBI, ha proposat tenir en compte les persones que fan rehabilitació energètica al seu habitatge.
Jaume Majoral, de Junts, ha aplaudit que es contempli fins al 95% dels costos de serveis: “L’increment de les ordenances han de complir els requisits de ser raonable i lògic i contemplar els increments del cost de la vida, perquè si l'Ajuntament hagués d'afegir-ho això aniria en detriment d'altres partides que farien falta”. Pel que fa als canvis a la taxa de residus, ha demanat al consistori “tornar a ser exigents amb el model”.
Durant la sessió, tots els grups han mostrat el seu condol per la desaparició de Mercè Castañé, que havia estat molts anys a l'Ajuntament amb diverses responsabilitats.