Sant Esteve del Coll
L’església de Sant Esteve del Coll es documenta per primera vegada l’any 1023 i forma part del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Està situada a 292 metres d’altitud i a uns 3 quilòmetres al sud-oest del nucli de Llinars del Vallès. La parròquia del Coll, ubicada a l’esquerra del riu Mogent, limita amb els termes de Cardedeu, Dosrius i Santa Agnès de Malanyanes (la Roca del Vallès).
El temple actual, del segle XVI, és d’una sola nau de tres tramades més un absis poligonal. Les dues capelles laterals fan que la planta tingui forma de creu llatina, i té un campanar acabat amb merlets. La porta de l’església és quadrada i està flanquejada per tres motllures amb un frontó semicircular i una ornamentació de llaçades a manera de petxina. Els arcs interiors són de forma ametllada, a l’estil gòtic. Els finestrals tenen un arc de mig punt atrompetat.
Es conserven diverses peces religioses, com ara la imatge daurada de la Mare de Déu del Roser del segle XVII, una creu processional d’argent i peces d’orfebreria dels segles XVI-XIX.
A partir dels anys setanta, es va començar a construir la urbanització Sant Josep dins el terme parroquial i, amb el pas del temps, va arribar a tocar de l’església.
La rectoria, que s’ubicava al costat de l’església, es va enderrocar als inicis dels anys vuitanta a causa del seu estat de ruïna. A la mateixa dècada, es restaurà l’església i es traslladà el cementiri, que ocupava la part davantera del temple.
La Festa Major de la parròquia del Coll se celebra el primer diumenge del mes d’agost.
A escassos metres de l’església es troba l’Arboç de Sant Esteve del Coll, un dels exemplars centenaris de cirerer d’arboç (arbutus unedo). És dels pocs arboços monumentals que queden a Catalunya, tot i que el pas del temps el deteriora ràpidament.