Església de Santa Maria

L’Església de Santa Maria es troba citada per primera vegada l’any 1040. El bisbe de Barcelona, Guislabert, féu donació, aquest any, d’aquesta parròquia al capítol de la Seu de Barcelona. 

El temple actual és fonamentalment del segle XVIII. Fou començat el 1680 en el mateix lloc d’una antiga església romànica. 

Les obres es van suspendre al cap de tres anys i no es tornaren a reprendre fins al 1774. S’acabaren el 1781, tal com s’indica a la portada. Els únics indicis del temple romànic es poden trobar en unes finestres molt transformades i en la part baixa del campanar. 

La façana principal és simètrica i coronada per una creu. Té motllures alveolars. 

Al centre de la façana hi ha un rossetó de 2,5 metres de diàmetre amb una estrella central de ferro i coure. Tota la façana té un perímetre de pedra de granit. 

Enganxat a la façana hi ha un pòrtic, el sostre del qual està fet amb rajola manual de tons vermellosos. 

La portalada és senzilla, amb arc rebaixat i unes lleus motllures.  

El campanar té tres cossos. El primer té elements romànics, encara que molt reformats. El segon i tercer cos són xamfranats, gairebé octavats. El segon, per a les campanes, té quatre arcs apuntats, de maó. El tercer, amb les esferes del rellotge, és coronat amb merlets en el vèrtex. 

L’absis-presbiteri és vuitavat i la volta és de creueria. 

El Retaule Major és daurat, amb la imatge de la Verge, obra de l’escultor Frederic Marés, la qual fou restaurada l’any 2008, retornant així al seu aspecte original.

Carrer de l'Església, 1 - 08450 Llinars del Vallès - Barcelona (Catalunya)
Nom de contacte: Mn. Jaume Casas
Telèfon: 938410871
Adreça electrònica: mossenjaume@hotmail.com
Horari:  
Despatx parroquial: dilluns, dimarts, dijous i divendres de 17 a 18 h. -
Per altres horaris contactar per telèfon o correu electrònic
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 22.03.2021 | 14:02